Загальна інформація

Словацька Республіка

Державний устрій: республіка

Столиця: Братислава (428 672 мешканців)

Великі міста: Кошиці (240 915), Пряшов (92 687), Нітра (87 357), Жиліна (86 685), Банська Бистриця (84 919), Трнава (70 191), Мартін (60 772), Тренчін (58 872), Пр’євідза (54 405), Зволен (44 328).


Населення

Кількість населення: 5 401 000

Густота населення: 111 / км2

Державна мова: словацька мова

Інша інформація

Час: Центральноєвропейський час (+ 1 година від GMT) літній час з березня по листопад + 2 години від GMT

Телефонний код : +421

Код країни: SK

 

Валюта: з 01.01. 2009 р. - валюта ЄВРО, до цього, валютою в Словаччині була коруна (код ISO SKK, місцева абревіатура Sk), 1 Sk = 100 гальєрів

Середньомісячна заробітна плата брутто : 889 євро (у 2017 році)

Мінімальна місячна заробітна плата брутто: 435 євро

Рівень безробіття: 9,4% (у 2017 році)

Податок на прибуток: фізична особа - 19%, юридична особа - 22% (з 2014 року встановлена мінімальна абсолютна сума податку - її сума змінюється залежно від типу підприємства).

Приїзд та проживання

Словацька Республіка є частиною Шенгенської зони, в якій діє вільний рух осіб, товарів, послуг і капіталу.

Якщо іноземець в’їжджає на територію Словацької Республіки з території третьої держави, в  такому разі, при в'їзді до Шенгенської зони він підлягає прикордонному та митному контролю. Проте, якщо іноземець в'їжджає на територію Словацької Республіки через іншу країну Шенгенської зони, він не потребує шенгенської візи для в'їзду до Словаччини, або якщо він отримав шенгенську візу, або якщо він має дозвіл на тимчасове або постійне місце проживання в Словаччині, може перетинати внутрішні кордони окремих держав-членів Європейського Союзу без проходження прикордонного та митного контролю, а також має право в'їхати на територію Словаччини без необхідності оформлення транзитної візи.

Іноземець, який в'їде на територію Словацької Республіки, може перебувати в Словаччині:

  • за наявності дійсної візи або в межах безвізового режиму, або за наявності дійсного дозволу на проживання, виданого іншою державою-членом ЄС,
  • за наявності дозволу на тимчасове проживання,
  • за наявності дозволу на постійне проживання,
  • за наявності дозволу на дозволене проживання.

Працевлатування в Словаччині

Якщо ви хочете працювати у Словаччині і не є громадянином Європейського Союзу, ви повинні виконати різні умови, залежно від виду проживання та роботи, яку ви хочете виконувати, тривалості проживання та інших фактів.

 

Загалом, громадянин третьої країни може працювати у Словаччині, якщо:

  • він є власником синьої карти Європейського Союзу,
  • йому надано тимчасове місце проживання з метою працевлаштування на підставі підтвердження можливості отримання вакантного місця – так званий «єдиний дозвіл на роботу та працевлаштування»,
  • він отримав дозвіл на роботу та дозвіл на тимчасове проживання з метою працевлаштування,
  • він отримав дозвіл на роботу та йому надано дозвіл на тимчасове проживання з метою возз'єднання сім'ї протягом перших 12 місяців після надання дозволу на проживання,
  • має дозвіл на роботу та йому надано дозвіл на тимчасове проживання громадянина третьої країни, який має визнаний статус особи з тривалим проживанням в державі-члені Європейського Союзу протягом перших 12 місяців після надання дозволу на проживання, або
  • відповідає умовам, за якими йому не потрібне підтвердження про можливість зайняти вільне робоче місце або дозвіл на працевлаштування.

У випадку, якщо вам потрібен дозвіл на роботу, підтвердження про можливість зайняти вільне робоче місце або, якщо ви є власником синьої карти ЄС, ви можете працювати лише у рамках трудових відносин (за трудовим договором). В інших випадках ви також можете працювати за договором поза трудовими відносинами.

Підприємницька діяльність

Майже будь-яка робота, спрямована на отримання доходу, яку ви хочете виконувати у Словаччині та, яка не являє собою працевлаштування, розглядається як підприємницька діяльність, і ви повинні отримати на неї ліцензію. Найбільш поширеним способом підприємництва є діяльність:

  • на підставі ліцензії на підприємницьку діяльність як приватний підприємець (фізична особа)
  • через товариство з обмеженою відповідальністю (юридична особа).

Адаптація після приїзду

Практичні поради після приїзду у Словаччину

Одразу після прибуття у Словаччину вас чекають певні адміністративні обов'язки, які необхідно якомога швидше виконати.

  1. Заява на оформлення дозволу на тимчасове проживання

Припускаємо, що більшість читачів цієї публікації –люди, які шукають роботу, працівники або студенти, тому ми зосередимося

  1. Повідомлення про місце перебування

Після прибуття у Словаччину громадяни третіх країн повинні повідомити про своє перебування на території Словацької Республіки: про початок, місце та очікуваний термін  перебування, чи було їм видано шенгенську візу, національну візу або якщо від них не вимагають візу.

  1. Реєстрація у системі медичного страхування

Коли ви вже подали заяву на реєстрацію місця проживання, на вас чекають інші обов’язки. У розділі про надання медичних послуг ви можете прочитати інформацію про надання медичної допомоги у Словаччині.

3.     Обов'язкове державне медичне страхування

Обов'язок сплачувати державне медичне страхування виникає з моменту народження на території Словаччини або для особи із постійним місцем проживання у Словаччині.

Виняток становлять випадки, у яких:

  • ви працюєте за кордоном і маєте медичне страхування у країні, у якій працюєте;
  • ви здійснюєте самостійну дохідну діяльність і застраховані на території держави, в якій здійснюєте цю діяльність;
  • ви тривалий час (більше 6 місяців) перебуваєте за кордоном і маєте там медичне страхування.
  • Лікарі та медичні заклади
  • Кожен громадянин та іноземний громадянин у Словаччині, за винятком певних категорій іноземців, таких як шукачі притулку, має право обирати постачальника медичних послуг. Кожен громадянин та іноземний громадянин у Словаччині, зобов'язаний зареєструватися у лікаря загальної практики.

Загально діє правило, що із кожною проблемою здоров’я, а також у випадку профілактичних оглядів ви повинні спочатку відвідати практикуючого лікаря (лікаря загальної практики), який за необхідності направить вас до конкретного фахівця у спеціалізовану амбулаторію. Винятком є, наприклад, зубні лікарі, гінекологічні, психіатричні та шкірні амбулаторії, куди ви можете  звернутися прямо без рекомендацій практикуючого лікаря. 

Безкоштовні послуги

Для дорослих:

  • відділ консультативно-психологічних послуг (ВКПП) центрів зайнятості, соціальних справ та сім’ї: upsvar.sk
  • НО «Ліга психічного здоров'я»: dusevnezdravie.sk

Для дітей та підлітків:

  • центри педагогічно-психологічного консультування та профілактики (ЦППКП): vudpap.sk/adresar-cpppap

Юридичні послуги

  • Центр правової допомоги: legalaid.sk

Можливості безкоштовного вивчення словацької мови

 

Існують різні можливості безкоштовного вивчення словацької мови. Дуже  корисним може бути, наприклад, веб-сайт www.slovake.eu. Цей веб-сайт пропонує вивчення словацької мови 13 різними мовами: чеською, англійською, німецькою, есперанто, іспанською, французькою, хорватською, угорською, італійською, литовською, польською, російською та словацькою.

Підготовка до міграції

 

Якщо ви вирішили емігрувати до Словацької Республіки, розпочніть пошук роботи ще до від’їзду за кордон. Пошуку нового місця роботи необхідно приділити якнайбільше часу та уваги, адже на сьогоднішній день існує багато варіантів як це зробити. Відповідну роботу можна знайти на багатьох інтернет-сторінках, де є широкий вибір оголошень про різні вакансії. Багато сторінок надають також багато корисної інформації для пошуку роботи, інформацію про умови роботи та розмір оплати. Щоб успішно знайти роботу, потрібно ввести правильну інформацію про вимоги до вашої роботи.

Детальнішу інформацію про актуальні вакансії можна знайти і на офіційній сторінці Управління служби зайнятості, соціальних справ та сім’ї: https://www.upsvr.gov.sk/

 

Якщо в оголошенні про вакансію зазначені контакти: номер телефону та електронна адреса, радимо зателефонувати.

Особистий візит потенційних роботодавців є одним з найефективніших способів отримати омріяне місце роботи. Важливо підготувати хороше резюме та пред’явити потенційному роботодавцю. Краще спілкуватися безпосередньо з керівником підприємства або, принаймні, з керівником конкретного відділу.

У Словаччині можна знайти багато приватних агенцій, які допоможуть вам знайти відповідну вакансію (роботу на повну/неповну ставку, сезонну роботу і т. д.). Радимо добре підготуватися до візиту такої агенції – визначитися із своїми побажаннями, можливостями і водночас підготувати необхідні документи та сертифікати. Також добре було б дізнатися якнайбільше про організацію (чим займається, на чому спеціалізується, як оцінюється у своїй сфері і т. д.)

Дозвіл на працевлаштування

Незважаючи на те, що так званий єдиний дозвіл на проживання та роботу є найпростіший і найпоширеніший спосіб, коли іноземні громадяни, з країн які не є членами ЄС / ЄЕЗ або Швейцарії, можуть працювати в Словаччині, ще є кілька випадків, коли можливо працювати з дозволом на роботу.

 

У Словаччині можна працювати лише з дозволом на роботу, якщо:

  • Ви маєте тимчасове місце проживання з метою возз'єднання сім'ї протягом 12 місяців з моменту надання тимчасового проживання з метою возз'єднання сім'ї.
  • Ви маєте тимчасове місце проживання громадянина третьої країни, якому надано статус довгострокового резидента в державі-члені ЄС на період до 12 місяців з початку його / її перебування в Словацькій Республіці (СР).
  • Ви будете працювати на сезонній роботі до 180 днів протягом 12 місяців,
  • Ви будете працювати моряком на судні, зареєстрованому в СР або на судні, що плаває під прапором СР;
  • якщо це передбачено міжнародним договором, яким пов'язана Словацька Республіка (наприклад, внутрішньокорпоративний трансферт відповідно до Угоди СОТ).

Дозвіл на роботу надається максимум на два роки, або 5 років, якщо це передбачено міжнародним договором, а для сезонної роботи - максимум 90 днів протягом 12 місяців поспіль.

Дозвіл на роботу не може бути перенесеним. Це означає, що він може бути наданий лише на одну роботу з певним роботодавцем і що він також є обов'язковим для типу роботи та місця роботи. Щоб змінити свого роботодавця або роботу, необхідно отримати новий дозвіл на роботу.

Це саме стосується і дозволів на роботу отриманих в інших країнах членах ЄС, працювати з такими дозволами на території Словацької республіки заборонено.

Дозвіл на працевлаштування надає Управління праці, соціальних справ та сім'ї, на місцевому рівні відповідно до майбутнього місця роботи.

Майбутній роботодавець повинен повідомити про вакансію компетентному центру зайнятості  за 10 робочих днів до подання заяви на отримання дозволу на роботу.

Ви можете почати працювати після отримання дозволу на тимчасове проживання для штатного працівника. Таким чином, ви можете вступити до трудових відносин в перший день дозволу на проживання.